Regulament de participare la pescuit
Capitolul 6: Regulamentul de practicare a pescuitului recreativ al asociaţiei
Anexa 4
R E G U L A M E N T
privind organizarea și practicarea activității de pescuit a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte administrate de AVPS BANICEANA în scop recreativ/sportiv, începând cu data de 01 iunie 2017
Capitolul I – Definiţii şi reglementări legale
Art.1 ANPA –Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura
Art.2 In sensul prezentului regulament urmatoarele denumiri au urmatoarea semnificatie:
(1) PESCUIT: este activitatea de extragere a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, cu respectarea măsurilor pentru protejarea, conservarea şi regenerarea resurselor acvatice vii (conf. O.U.G.nr.23/2008 cu modificările şi completările ulterioare).
(2) PESCAR persoana fizica cetatean roman sau strain detinatoare de permis de pescuit recreativ sportiv eliberat de ANPA conf OM nr 60/2017
(3) CARNET DE EVIDENTA A RESURSELOR VI CAPTURATE (CARNET DE CAPTURA):
Document nominal netransmisibil pe care pescarii sunt obligati sa-l completeze la sfarsitul fiecarei zile de pescuit inainte de parasirea fondului de pescuit cu speciile capturate in ziua respectiva si cantitatea exprimata in Kg sau subunitati.La sfarsitul sezonului au obligatia sa-l retrasmita asociatiei emitente. Model prezentat in anexa 1 la prezentul regulament.
(4) AUTORIZATIE PESCUIT : document nominal netrasmisibil inseriat eliberat de personal imputernicit al AVPS BANICEANA care atesta faptul ca titularul accepta conditiile si regulile de pescuit in apele gestionate de AVPS BANICEANA.Model prezentat in Anexa 2
(5) TARIF DE PESCUIT– document fiscal eliberat de imputernict al AVPS BANICEANA
(6) CARNET DE MEMBRU PESCAR AL AVPS BANICEANA carnet de membru nominal, netransmisibil in care sunt inscrise : numele,prenumele,adresa,CNP, poza, viza anuala, care atasta faptul ca titularul accepta prevederile statutului AVPS BANICEANA si are cotizatia de membru pescar achitata la zi
- UNDITA: Unealtă de pescuit alcătuită dintr-o vargă flexibilă ( fibra sticla,lemn, carbon…etc) de care este legată o sfoară, un fir de material plastic etc., având la capăt un cârlig ascuțit si îndoit.
- LANSETA : Undiță prevăzută cu mulinetă, folosită de obicei pentru pescuitul peștilor răpitori prin aruncarea la mare distanță.
- MINCIOG : Mică plasă în formă de coșuleț, agățată de un băț, folosită pentru a scoate din apă peștele prins cu undița;
- CARLIG PESCUIT Piesă de metal cu un capăt îndoit, (de forma unui ac îndoit,) care la partea ascutita are o barbeta în care se prinde peștele.
- Momeala artificiala : ansamblu format dintr-un carlig si produse sintetice cu exceptia penelor de pasari ( fire colorate,pene pasari,,.silicon…etc) pentru ademenirea si prinderea pestilor ( muste artificiale ,naluci, rotative, blinkere, viermi artificiali,..etc)
- SEZON LEGAL DE PESCUIT : este cel stabilit in fiecare an de Autoriattea Publica Centrala care raspunde de Pescuit si Acvacultura
Art. 2 – Resursele acvatice vii sunt reprezentate de speciile de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, destinate consumului uman, disponibile şi accesibile în habitatele piscicole naturale ale României (conf. O.U.G.nr.23/2008 cu modificările şi completările ulterioare).
Art. 3 – Administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte de pe teritoriul României, prezentate în Anexa 3 se face de ANPA .
Art. 4 – AVPS BANICEANA, în calitate de administrator al resurselor acvatice vii din apele de munte ale României (menționate mai sus, la art.3), aplică măsuri de protecţie, conservarea, gestionarea şi exploatarea durabilă a acestora, pentru îmbunătăţirea condiţiilor naturale de habitat a salmonidelor, prin amenajarea de cascade simple, cascade podite, pinteni, praguri, topliţe pentru stocarea materialului biologic (puiet de păstrăv indigen) destinat repopulărilor anuale, plantări de arbori şi arbuşti forestieri pentru stabilizarea malurilor râurilor şi lacurilor, lucrări de corectarea torenţilor, etc., prin unităţile şi subunităţile sale din teritoriu.
Art. 5 – Protecţia, conservarea, întreţinerea şi gestionarea amenajărilor și instalațiilor piscicole specifice (topliţe, cascade, pinteni, praguri, etc.) precum şi paza acestora şi a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte (menționate mai sus), cad în responsabilitatea AVPS BANICEANA, în conformitate cu prevederile
art.67 alin.(3) din O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura cu modificările şi completările ulterioare. Aceste acţiuni se vor realiza în mod direct şi nemijlocit prin personalul de specialitate angajat al AVPS BANICEANA.
Art. 6 – Pescuitul recreativ–sportiv este pescuitul efectuat cu undiţa sau cu lanseta, în scop de agrement/performanţă in conditiile legii (după O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura cu modificările şi completările ulterioare).
Art. 7 – Pescuitul recreativ-sportiv în habitatele piscicole naturale din apele de munte se exercită în baza reglementărilor legale în domeniul pescuitului, a permiselor de pescuit emise de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură-A.N.P.A., şi a prezentului Regulament.
Art. 8 – Personalul de specialitate angajat al AVPS BANICEANA delimitează şi marchează cu panouri vizibile, pe fiecare habitat piscicol natural în parte, zonele de protecţie pe care pescuitul este interzis temporar în vederea refacerii efectivelor de salmonide, sectoarele oprite la pescuit din interiorul ariilor protejate, precum şi zonele unde pescuitul este permis numai în regim catch and release (≈ prinde & eliberează).
Art. 9 – Habitatul piscicol natural este unitatea de gospodărire a populaţiilor piscicole, în principal salmonicole, ce habitează în apele de munte ca ecosisteme constituite din râul/pârâul cu afluenţii săi, sau lacul cu principalele pâraie care îl alimentează, împreună cu caracteristicile sale geografice, biotice și abiotice cu care interacționează.
Capitolul II – Condiţiile de exercitare a pescuitului resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte, în scop recreativ / sportiv
Art. 10 – Pescuitul resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte, în scop recreativ / sportiv, poate fi exercitat de orice persoană, cetăţean român sau străin, pe bază de permis de pescuit recreativ / sportiv eliberat de A.N.P.A. şi a documentelor fiscale specifice, eliberate de AVPS BANICEANA prin personalul de specialitate angajat sau imputernicit al AVPS BANICEANA – pentru zonele de pescuit administrate direct, documente nominale şi netransmisibile, care împreună cu actul de identitate, atestă dreptul deţinătorului lor de a exercita pescuitul în scop recreativ / sportiv pe aceste ape.
Art. 11 – Pe apele de munte administrate direct de AVPS BANICEANA , permisul de pescuit eliberat de A.N.P.A. este valabil numai însoţit de carnetul de memru al AVPS BANICEANA vizat la zi sau de autorizatia de pescuit si documentul fiscal care atestă achitarea contravalorii tarifului de pescuit de către solicitant sau pentru acesta.
Art. 12 – Tariful de pescuit reprezintă contravaloarea serviciilor privind protecţia şi conservarea resurselor acvatice vii, organizarea şi desfăşurarea corespunzătoare a pescuitului în scop recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale din apele de munte, ca şi în iazurile şi bălţile din fondul forestier proprietate publică a statului (prin lucrări de: populări şi repopulări cu puiet, amenajări de cascade podite, podeţe, pinteni, praguri, topliţe, stabilizarea malurilor râurilor şi lacurilor, corectarea torenţilor,paza,întreţinerea, repararea şi gestionarea amenajărilor piscicole specifice și a resurselor acvatice vii,etc.).
Art. 13 – Lista tarifelor de acces la resursa acvatică vie prin practicarea pescuitului în scop recreativ/sportiv (adică Lista tarifelor pentru pescuit în scop recreativ/sportiv), se elaborează anual de către AVPS BANICEANA, se aprobă de Consiliul de Conducere al AVPS BANICEANA şi se pune în aplicare prin Decizie a Directorului Tehnic al AVPS BANICEANA.
Art. 14 – Lista tarifelor de pescuit recreativ/sportiv, se afişează la sediul AVPS BANICEANA, precum şi pe site-ul acesteia.
Art. 15 – Tarifele de pescuit recreativ/sportiv, se achită direct la sediul AVPS BANICEANA sau pe teren, la împuterniciţii acestora (după caz). Pentru tariful achitat, solicitanţilor li se eliberează autorizatie de pescuit si documente fiscale legale (bonuri, chitanţe, sau facturi fiscale), precum şi o copie a prezentului Regulament, pe care o semnează pe loc pentru luare la cunoştinţă.
Art. 16 – Odată cu achitarea tarifului de pescuit recreativ/sportiv, solicitantul îşi însuşeşte Regulamentul şi condiţiile de practicare a pescuitului resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte în scop recreativ/sportiv, habitate administrate de AVPS BANICEANA şi consimte prin semnătură să se supună controlului reprezentanţilor AVPS BANICEANA pe teren, în conformitate cu prevederile Legii conf. O.U.G.nr.23/2008 cu modificările şi completările ulterioare și a prezentului Regulament.
Art. 17 – Pescuitul resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte (râuri şi/sau lacuri) în scop recreativ/sportiv, se exercită de pe mal sau din barcă, cu o singură undiţă sau cu o lansetă, ţinută în mână şi folosind în exclusivitate momeli artificiale. Undiţa va fi prevăzută cu cel mult două (2) cârlige. Pentru evitarea ranirii exemplarelor de salmonide la pescuit in sistemul PRINDE SI ELIBEREAZA pentru scoaterea din apa a exeplarelor de salmonide pescarii sunt obligati sa detina un minciog.
Art. 18 – Sezonul legal de pescuit la salmonide în habitatele piscicole naturale din apele de munte în scop recreativ/sportiv, este cel stabilit de către autoritatea public centrală care răspunde de piscicultura si acvacultură în România, prin ordinul anual privind perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului.
Art. 19 – Pescuitul şi reţinerea exemplarelor de lostriţă şi lipan, chiar şi a celor prinse accidental în apele de munte, este interzis tot timpul anului.Retinerea acestor exemplare constituie infractiune si se pedepseste conform Legii
Art. 20 – Pescuitul celorlalte specii de pești, altele decât salmonidele, prezente în lacurile de acumulare din zona de munte, se face în concordanță cu perioadele de pescuit permise și cu cele de prohibiție stabilite anual prin ordin al autorității publice centrale care raspunde de pescuit si acvacultura.
Art. 21 – Exercitarea pescuitului recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale din apele de munte, este permisă numai în timpul zilei, de la răsăritul şi până la apusul soarelui.
Art. 22 – Se pot reţine numai capturile de salmonide cu lungimea minimă de 20 cm la păstrăv (indigen, fântânel, curcubeu). Puietul şi exemplarele de peşti capturate ale căror dimensiuni sunt sub cele menţionate mai sus, se eliberează de îndată în apă, în stare vie, la locul capturării.
Art. 23 – Dimensiunile capturilor se măsoară de la vârful botului până la extremitatea înotătoarei caudale .
Art. 24 – Fiecare pescar sportiv, deţinător al documentelor legale menţionate mai sus, poate reţine maximum 10 peşti salmonizi / zi de pescuit, în orice configuraţie cu dimensiunea stipulata de lege
Art. 25 – Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale din apele de munte, se poate practica în regim normal, cu reţinerea numărului maxim şi la dimensiunile menţionate mai sus, sau în sistem catch and release (C&R ≈ prinde & eliberează) cînd toate exemplarele capturate se eliberează îndată în apă, în stare vie, la locul capturării.
Art. 26 – Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în sistem C&R nu dă dreptul deţinătorului să reţină nici o captură asupra sa, nici chiar a exemplarelor rănite accidental-dar iremediabil pentru a mai putea supravieţui, care se eliberează îndată în apă, la locul capturării.
Art. 27 – În habitatele piscicole naturale din apele de munte (menționate mai sus la art.3), în sistemul C&R, este permis numai pescuitul cu muscă artificială, cu maxim 2 muşte pe undiţă şi cu cârlige debarbetate. Pescuitul la spinning este permis cu o singură nălucă. Pescuitul la trenă este permis doar pe lacuri.
Art. 28 – În calitate de administrator delegat al resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte (menționate mai sus, la art.3) şi pentru protecţia, conservarea şi dezvoltarea durabilă a resurselor acvatice vii din aceste habitate, AVPS BANICEANA interzice folosirea următoarelor practici, procedee de pescuit sau instrumente ajutătoare în habitatele piscicole naturale din apele de munte: nădirea, folosirea atractanţilor, folosirea momelilor naturale şi momelilor sintetice de tip pastă, bile şi pelete.
Art. 29 AVPS BANICEANA va putea inscrie pe fondurile de pescuit gestionate de acesta un numar limitat de pescari calculat in functie de capacitatea biogenica si cotele de pescuit aprobate a fi extrase prin planul de management.
Membrii pescari detinatori de permis eliberat de ANPA vor putea fi inscrisi in evidentele AVPS BANICEANA in baza unei cereri aprobate de consiliul director al asociatiei.Persoanele fizice, adulti,elevi,student,pensionari care nu fac dovada ca au fost detinatori de permis de pescuit eliberat de ANPA in ultimi 5 ani vor trebui sa treaca un examen scris (test grila) pentru dobandirea calitatii de pescar in cadrul asociatiei.Intrebarile vor fi din domeniul halieutic si legislatia in domeniul pescuitului.
Regulamentul in vederea examinarii este stabilit de consiliul director al AVPS BANICEANA.
Art. 30 – În exercitarea pescuitului recreativ / sportiv, pescarii vor respecta următoarele reguli cu caracter general:
- a) să ia cunoştinţă de zonele instituite pentru protecţie şi să respecte marcajele şi regimul special al acestora;
- b) să ofere informaţii statistice despre capturile realizate în cursul unui sezon, despre speciile şi zonele în care le-au realizat;
- c) să cunoască speciile de salmonide care fac obiectul pescuitului recreativ/sportiv, să respecte dimensiunile minime legale de capturare precum şi perioadele de prohibiţie pentru fiecare specie, conform prevederilor legale;
- d) să nu arunce pe maluri, în albiile râurilor, în lacuri şi în zonele umede adiacente, deşeuri de orice natură;
- e) să nu spele şi să nu permită spălarea autovehiculelor în apele de munte;
- f) să informeze de urgenţă persoanele sau instituţiile abilitate asupra cazurilor de braconaj, poluare sau catastrofe naturale şi să acorde sprijin acestora pentru evaluarea pagubelor şi atenuarea efectelor distructive asupra habitatelor piscicole naturale;
- g) accesul auto a pescarilor in fondurile de pescuit care sunt incluse in interiorul fondurilor cinegetice se face stric cu acceptul AVPS BANICEANA prin emiterea unui document de acces :ACCES AUTO IN FONDUL CINEGETIC emis de directorul asociatiei si inregistrat in evidentele AVPS BANICEANA
Capitolul III – Răspunderi şi sancţiuni
Art.31 – Nerespectarea dispoziţiilor prezentului Regulament privind organizarea și practicarea activității de pescuit a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte în scop recreativ / sportiv, de către persoane fizice, atrage după caz, răspunderea administrativă, civilă sau penală, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art.32– Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi infracţiuni şi aplicarea sancţiunilor aferente acestora se face, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura cu modificările şi completările ulterioare, de către organele de urmărire penală, persoanele cu drept de inspecţie şi control din cadrul A.N.P.A., Garda Naţională de Mediu, ofiţerii şi agenţii din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, precum şi de către personalul de specialitate angajat al AVPS BANICEANA, după caz.
Art. 33 – (1) Permisul de pescuit recreativ / sportiv poate fi suspendat sau retras, prin decizia preşedintelui ANPA, la propunerea personalului cu drept de control şi inspecţie, a instituţiilor sau persoanelor abilitate cu drept de control, inclusiv a personalului silvic, în condiţiile art.59, 60 și 67 din O.U.G.nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Decizia de reţinere/ suspendare va fi comunicată către persoana asupra căreia a fost luată această măsură în termen de 5 (cinci) zile de la emitere, prin personalul filialei A.N.P.A. cu drept de control şi inspecţie. Contestaţiile se depun la sediul filialei teritoriale, în termen legal.
Capitolul IV – Dispoziţii finale
Art. 34 – Prezentul Regulament a fost elaborat în conformitate cu legislaţia din domeniul pescuitului şi acvaculturii, în vigoare.
(1) – Prezentul Regulament poate fi modificat şi completat în aceleaşi condiţii, funcţie de modificările legislative ce pot surveni în domeniu sau, de alte cauze.
Art. 35 – Personalul de specialitate angajat al AVPS BANICEANA, implicaţ în organizarea şi desfăşurarea activităţii de protecţie, conservare, administrare, gestionare şi management al resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte, vor lua la cunoştinţă de prevederile prezentului „Regulament”, prin grija Directorului Tehnic al AVPS BANICEANA
Art. 36 – Prezentul Regulament se publică pe pagina web a AVPS BANICEANA, şi se poate aduce la cunoştinţă celor interesați.
* * *
Capitolul 7: Sistemul de evidenţă şi raportare a capturilor către ANPA
Evidența capturilor realizate de către membri pescari sportivi ai AVPS BĂNICEANA se va realiza prin eliberarea către membrul pescar a unei fișe de captură odată cu permisul de pescuit, fișă de captură pe care pescarul este obligat să o transmită completată cu propriile capturi până la 31 decembrie a anului respectiv. În baza acestor fișe ale capturilor, AVPS BĂNICEANA va realiza un centralizator care va fi transmis către ANPA până la 31 ianuarie a anului ulterior anului raportării.
SISTEMUL DE EVIDENŢĂ ŞI RAPORTARE A CAPTURILOR CĂTRE ANPA
Fişă de captură – pescuit recreativ
Asociaţia ……………………………………………………………………………..
Anul……
Nume……………………………………………..
Prenume………………………………………….
Nr. permis pescuit recreativ…………………….
Data partidei de pescuit | Zona de pescuit | Durata partide de pescuit
(ore) |
Specia | Cantitate capturată
(kg )
|
Nr. ex. | Observaţii |
ANEXA 2 ( MODEL AUTORIZATIE PESCUIT PASTRAV)
AVPS BANICEANA | AUTORIZATIE PESCUIT LA PASTRAV 2017 | AVPS BAN. NR 000001 | ||||||||||
Str. Garii 217-217A
Com. Banita, Hunedoara 0761760057,0722564151
|
ANEXA LA PERMIS ANPA | Pret | ||||||||||
SERIE NR. | ||||||||||||
Tarif |
||||||||||||
SEZON ……LEI | 1 luna ……….LEI | |||||||||||
1 zi ………LEI | 3 luni ……….LEI | |||||||||||
NUME | A SE CITI VERSO
EXTRAS REG. PESCUIT |
3 zile ……….LEI | 6 LUNI……….LEI | |||||||||
PRENUME | 7 zile ..….LEI | 12 LUNI…….LEI | ||||||||||
DATA NASTERE | Luna | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | ||||||||||
ADRESA | Zi | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 28 30 31 | ||||||||||
ORAS | ||||||||||||
DATA ELIBERARII | SEMNATURA TITULAR | |||||||||||
CNP | ||||||||||||
PREZENTA AUTORIZATIE DE PESCUIT ESTE INDIVIDUALA/NETRANSMISIBILA/NERAMBURSABILA | ||||||||||||
+ There are no comments
Add yours